"Edukativni centar za obrazovanje odraslih" Sarajevo

Obaveze škole

Škola je dužna osigurati poštivanje ljudskih prava, poštivanja integriteta i dostojanstva osobe, jednakosti i pravednosti, profesionalnog ponašanja, poštivanja ličnosti, načela zabrane uznemiravanja, objektivnosti i nepristranost, u programima obrazovanja odraslih.

Škola je dužna osigurati polaznicima srednjoškolskog obrazovanja temeljni izvor znanja-nastavna pisma, skripte, odnosno odgovarajuće udžbenike, kao i nastavna sredstva i pomagala za izvođenje nastavnog procesa.

Škola osigurava polaznicima i drugi didaktički materijal i informacije o uslovima školovanja, upute za samostalno učenje, plan i raspored konsultacija, predavanja, vježbi, ispitna pitanja, te raspored polaganja ispita i sl.

Škola organizira usmene i pismene konsultacije kao i pedagoške savjete. Usmene konsultacije mogu biti individualne i grupne, a s obzirom na vrijeme organiziranja razlikuju se uvodne, nastavne i predispitne konsultacije. Grupnim individualnim konsultacijama polaznik programa obrazovanja odraslih može prisustvovati prema rasporedu koji dobiju polaznici za svaku školsku godinu.

Nastava se izvodi prema Godišnjem planu i programu rada škole, a ostvaruje u obrazovnim grupama i individualno. Škola izvodi programe različitim oblicima, i to redovnom nastavom i individualnim konsultacijama, te samostalnim radom polaznika.

Udžbenici i nastavna pisma za srednjoškolsko obrazovanje odraslih su štampani didaktički materijali, koji obuhvaćaju gradivo propisano nastavnim programom pojedinog predmeta, obrađeno na način pogodan za samostalno učenje. U nastavnim skriptama, knjigama, nalazi se i rekapitulacija gradiva, tiskanice, sheme, geografske karte. U njima su također pitanja za ponavljanje i utvrđivanje gradiva, zadaci za vježbu, kontrolne zadaće, testovi znanja, odnosno sve što je potrebno polazniku da bi uspješno savladao određeni nastavni sadržaj.