"Edukativni centar za obrazovanje odraslih" Sarajevo

Prava i obaveze polaznika

Upis u program obrazovanja odraslih obavlja se na temelju Odluke koju donosi upravno tijelo utvrđeno Statutom škole. Odlukom se utvrđuju uvjeti i način upisa polaznika, rokovi upisa i početka nastave.

Ustanova je dužna oglasiti uvjete i način upisa polaznika, rokove upisa i početka nastave. Iznimno, upis u programe obrazovanja odraslih može se obaviti bez oglašavanja ako se izvođenje programa organizira na zahtjev i za potrebe druge pravne osobe.

Praćenje uspješnosti i ocjenjivanje obavlja se tijekom nastave i prilikom polaganja ispita za svaki pojedini predmet.

Svaki polaznik obrazovanja odraslih dobiva lično rješenje o upisu u kojem su naznačene različitosti između upisanog programa i prethodnog završenog obrazovanja, obaveze polaganja razlikovnih, dopunskih i predmetnih ispita, te ostvarivanje prijeko potrebnih vježbi.

Polaznici polažu razlikovne, dopunske i predmetne ispite kada ispune obaveze koje su za svaki predmet definirane programom. Ispiti se mogu prijavljivati prema predviđenim rokovima od strane škole.

Polaganje ispita provodi se prema planu i programu rada. Polaznik može pristupiti polaganju ispita ako je ispunio sve obaveze predviđene programom. Predmetni ispit polaže se pred predmetnim nastavnikom.

Ispit iz jednog predmeta može se pred predmetnim nastavnikom polagati najviše tri puta. Polaznik koji treći put ne položi ispit pred predmetnim nastavnikom, polaže ispit pred ispitnom komisijom.

Polaznik koji uspješno završi program za stjecanje srednje školske spreme ili program prekvalifikacije polaže maturu odnosno završni ispit u skladu s odredbama zakona i drugih propisa kojima se uređuje polaganje mature i završnog ispita u redovnom školovanju.

Polazniku se na završetku svakog razreda izdaje razredno svjedočanstvo, a polazniku koji položi maturu odnosno završni ispit izdaje se maturalno svjedočanstvo, odnosno svjedočanstvo o završnom ispitu.

Polazniku koji završi program usavršavanja izdaje se uvjerenje o usavršavanju. Polazniku koji završi program osposobljavanja izdaje se uvjerenje o osposobljavanju.