"Edukativni centar za obrazovanje odraslih" Sarajevo

Upisi

Pravo upisa u programe Obrazovanja odraslih – cjeloživotnog obrazovanja ima osoba koja je navršila 15 godina života i ima završenu najmanje osnovnu školu, te koja ispunjava i druge propisane uslove.

Osoba se može upisati u programe za izobrazbu odraslih u oblicima redovne nastave, bilo da se radi o programima za stjecanje srednje stručne-školske spreme, prekvalifikacije, usavršavanja ili osposobljavanja.

Troškove srednjoškolskog obrazovanja odraslih snose polaznici, privredna društva čiji su radnici polaznici srednjoškolskog obrazovanja odraslih, službe za zapošljavanje ili druge zainteresirane pravne i fizičke osobe. Troškovi školarine mogu se podmiriti plaćanjem s odgodom na rate.

Programi prekvalifikacije – provode se, na temelju programa propisanih za redovno obrazovanje, za polaznike sa stečenom stručnom spremom za jedno zanimanje, radi stjecanja stručne spreme za neku drugu vrstu školske spreme trećeg (III/1) ili četvrtog (IV/1) stepena.

Potrebni dokumenti za upis:
– prijava za upis (uzima se u prostorijama škole),
– razredna svjedodočanstva srednje škole, (I. do III., ili od I do IV. razreda srednje škole)
– završna diploma srednje škole,
– izvod iz matične knjige rođenih.

Programi za stjecanje srednje stručne spreme – su namijenjeni osobama sa završenom najmanje osnovnom školom i navršenih 15 godina života, a po završenom školovanju polaznici stječu srednju stručnu spremu trećeg ili četvrtog stepena, ovisno koje zanimanje odaberu.

Potrebni dokumenti za upis:
– prijava za upis (uzima se u prostorijama škole),
– svjedodočanstvo o završenoj osnovnoj školi,
– svjedodočanstva od (I., II. ili III. razreda) srednje škole, ukoliko je školovanje prekinuto,
– rodni list (izvod iz matične knjige rođenih).

Programi usavršavanja – su namijenjeni polaznicima da se usavršavaju na način da im se omogući stjecanje potrebitih znanja, sposobnosti i vještina za rad na složenijim poslovima, da u oblasti za koju su se usavršili na temelju prethodne kvalifikacije, mogu pratiti i primjenjivati tehničke i tehnološke inovacije potrebne u radu, formirati odgovoran i sistemski pristup radnim zadacima.

Kako bi se upisali program usavršavanja za određena zanimanja, polaznici moraju pored općih uslova ispunjavati i posebne uslove, koji se odnose na njihovu prethodno stečenu stručnu spremu, odnosno polaznici mogu upisati neki od ponuđenih zanimanja u programima usavršavanja, samo ako su prethodno stekli srednju stručnu spremu bazičnog zanimanja, a usavršavanjem žele stručnu nadogradnju u istoj vrsti zanimanja, odnosno steći peti (V/1) stepen-specijalist, određene vrste zanimanja.

Potrebni dokumenti za upis:
– prijava za upis (uzima se u prostorijama škole),
– razredna svjedodočanstva srednje škole, (I. do III., ili I. do IV. razreda srednje škole)
– završna diploma srednje škole,
– izvod iz matične knjige rođenih.

Programi osposobljavanja – su namijenjeni polaznicima za stjecanja znanja, sposobnosti i vještina za obavljanje jednostavnih stručnih poslova. Težište u ovim programima osposobljavanja je isključivo na strukovnim sadržajima i praktičnim vježbama.

Ovako koncipirani programi olakšavaju službama zapošljavanja da brzo i efikasno, po potrebi, rješava aktuelna pitanja radne snage i probleme koji nastaju zbog fluktuacije kadrova sa stečenom stručnom spremom kao i potrebe iste u području obrtništva.

U programe osposobljavanja mogu se uključiti osobe sa završenom samo osnovnom školom.

Potrebni dokumenti za upis:
– svjedodočanstva o završenoj osnovnoj školi (ako je osoba završila samo osnovnu školu),
– odnosno, razredne svjedodočanstva srednje škole, (I. do III., ili I. do IV. razreda srednje škole, ukoliko je prethodno završena),
– završna diploma srednje škole,
– rodni list (izvod iz matične knjige rođenih).